Home

Algemeen

Algemeen

MCC-Vlaanderen is traditiegetrouw een belangrijke partner op het gebied van het mastitisonderzoek voor dierenartsen en melkveehouders. In het geaccrediteerde labo van MCC werden in dit kader in 2011 maar liefst 48.100 onderzoeken uitgevoerd.
Om vooruitstrevend onderzoek blijvend te kunnen aanbieden, zal MCC vanaf 1 april 2012 het klassieke bacteriologisch onderzoek grondig hervormen en gelijktijdig de allernieuwste PCR-analysetechniek aanbieden.
M.b.t. het klassieke bacteriologisch onderzoek wordt er vanaf dat ogenblik geen onderscheid meer gemaakt tussen de procedure “Attentiekoeien” en “Klinische mastitis”. De nieuwe, vereenvoudigde procedure zal in de meeste gevallen voldoende informatie bieden.
Het gebruik van de PCR-test (Pathoproof®, Finnzymes) is een primeur voor Vlaanderen. Snelle en specifieke analyseresultaten zijn de gekende voordelen van de PCR-techniek. Deze techniek kan zowel ingezet worden op kwartier-, koe- (bijv. MPR-melkmonsters ) als tankmelkmonsters.
Met het vernieuwd mastitisonderzoek zal MCC gewapend zijn om in de toekomst aan de noden van de melkveehouder en zijn bedrijfsdierenarts te voldoen.