Home

News

 • MCC en IKM strijden samen met melkveesector mee tegen antibioticaresistentie

  De internationale week van de sensibilisering voor verstandig gebruik van antibiotica (18-24 november) staat dit jaar in het teken van gezamenlijke preventie van antibioticaresistentie, geheel volgens het “one health” concept. Want resistentie vormt een bedreiging voor mensen, dieren, planten en het milieu. Daarom is het des te belangrijker om sector-overschrijdend samen...


 • Selectief droogzetten biedt kansen voor minder en verantwoord antibioticagebruik

  De nieuwe cijfers van het antibioticagebruik in de veeteelt werden eerder dit jaar gepresenteerd op de bijeenkomst ter ere van het 10-jarig bestaan van de vzw AMCRA. De cijfers zijn overwegend gunstig, met opnieuw een daling in de verkoop van colistine, gemedicineerde voeders en kritische antibiotica. Waar er vorig jaar nog een stijgende trend was...


 • Ken jij de nieuwe collega die we zoeken?

  We zoeken nieuwe collega's voor een aantal vacatures binnen onze organisatiegroep DGZ-MCC-Vivee. Klik op 'lees meer' voor meer info over de vacatures.


 • Zyncke Lipkens is onze nieuwe relatiebeheerder zuivel en melkveehouderij

  We zijn heel blij te kunnen melden dat Zyncke Lipkens onze nieuwe relatiebeheerder zuivel en melkveehouderij is. We wensen haar bij deze heel veel succes en plezier in haar nieuwe functie!


 • Wees voorzichtig met het gebruik van chloorhoudende ontsmettings- en reinigingsmiddelen

  Door chloorhoudende reinigings- en ontsmettingsmiddelen te gebruiken voor de melkinstallatie en koeltank kunnen chloraten achterblijven in de melk. De Europese wettelijke norm voor chloraten in rauwe melk werd in juni 2020 sterk verlaagd van 0,290 mg/kg tot 0,100 mg/kg. Binnen het sectoraal monitoringprogramma staan dit najaar nieuwe...


 • Uitnodiging Over koetjes en kalfjes: trefdag voor melkveehouders op 9 september

  Op vrijdag 9 september ben je van harte welkom voor de tweede editie van de trefdag ‘Over koetjes en kalfjes’. In de voormiddag licht onder andere Jan Hulsen toe hoe de arbeidsefficiëntie op melkveebedrijven verhoogd kan worden. Na de lunch kan je kiezen uit...


 • Selectief droogzetten: wat vind jij ervan?

  Doe jij al langer aan selectief droogzetten, of vind je het maar niets? Wij willen het graag van je weten. 


 • Mastitis management … Ook hiervoor kan je bij MCC terecht

  Door een beroep te doen op MCC voor je mastitis management kom je niet alleen te weten welke ziekteverwekkers de uierontsteking veroorzaken, maar het levert je bovendien inzichten over de behandelingsmogelijkheden en het herstel van de uiergezondheid. Niet alleen je dieren hebben hier baat bij, het komt ten goede van je hele bedrijf. We geven je graag een aantal tips die je bij een optimaal management van pas zullen komen.


 • Een negatieve mastitis-uitslag kan meer vertellen dan je denkt

  Monsters nemen voor een bacteriologisch onderzoek in het kader van mastitisproblematiek vraagt enige inspanning. Maar als je dit regelmatig doet, levert het een absolute meerwaarde op voor zowel de individuele koeien als voor het melkveebedrijf. Bacteriologisch onderzoek van melkmonsters kan naast de isolatie van de mastitisverwekker ook de uitslag “geen groei” of “polybacterieel” opleveren. Deze resultaten zijn mogelijk zeer frustrerend voor de melkveehouder en de bedrijfsdierenarts, maar toch kunnen ze nuttige informatie opleveren.


 • Welkom op de DGZ-MCC-Vivee stand tijdens de Agridagen

  Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 mei ben je van harte welkom op onze stand op de Agridagen in Ravels voor een babbel of met vragen die je hebt over melkonderzoek, diergezondheid of andere terwijl je geniet van een kopje koffie of een drankje. Je vindt ons in hal 5 op stand 5322.


 • Mis het rundveeseminarie op de Agridagen niet

  De sectorwerkgroepen van de Agridagen hebben ook voor deze editie 3 interessante seminaries uitgewerkt: een voor pluimveehouders, een voor varkenshouders en een voor rundveehouders. Toegang tot het seminarie is gratis, de plaatsen zijn echter beperkt, dus schrijf je tijdig in.


 • Goede kwaliteit van analyses door MCC in 2021 bevestigd door wetenschappelijke begeleiding

  In een persbericht van ILVO en CRA-W valt te lezen dat de wetenschappelijke begeleiding van deze twee openbare instellingen opnieuw de goede kwaliteit bevestigt van de analyses die MCC en CdL in 2021 uitvoerden. Een belangrijke conclusie aangezien de resultaten van deze analyses de basis vormen voor de correcte prijsberekening van de melk, en die is noodzakelijk voor een eerlijke handel in de zuivelsector.


 • Vanaf 1 april 2022 is de procedure voor residuen van diergeneesmiddelen gewijzigd

  Sinds enkele jaren neemt de Belgische zuivelsector maatregelen in het geval van niet-conforme resultaten op het vlak van melkkwaliteit en meer bepaald residuen van diergeneesmiddelen (antibiotica), overeenkomstig de federale en Europese wetgeving. De brancheorganisatie MilKBE bracht aanpassingen in de huidige procedure aan die vanaf april 2022 van start zijn gegaan.


 • Hoe evolueert de kwaliteit van de Vlaamse melk?

  Jaarlijks publiceert MCC de resultaten van het melkonderzoek, meer bepaald van de samenstelling en de kwaliteit. De resultaten van 2019 tot en met 2021 bewijzen de hoge kwaliteit van de Vlaamse melk, waar zowel melkveehouder als de zuivelsector terecht fier over mogen zijn. Klik op 'lees meer' voor de grafieken met de resultaten.


 • Word jij onze nieuwe teamleider / relatiebeheerder zuivel en melkveehouderij?

  Je bent vertrouwd met de zuivelsector en je hebt een uitgebreide kennis van melkkwaliteit en de borging ervan. Je bouwt graag sterke relaties op met je klanten en je hebt een vlotte en vriendelijke babbel. Je zet alles in het werk om tot een positief eindresultaat te komen. Herken jij jezelf al een beetje in deze omschrijving? Dan ben jij wellicht de geknipte persoon voor onze vacature!


 • Dit zijn de kwaliteitsmelkers van 2021

  Niet minder dan 71 Vlaamse melkveehouders slaagden er in 2021 in om te voldoen aan de strenge voorwaarden om het MCC-diploma melkkwaliteit te behalen. Klik op 'lees meer' om te achterhalen wie deze fiere producenten zijn.


 • MCC presenteert jaarverslag 2021: Onze klanten mogen terecht fier zijn

  Ter gelegenheid van haar algemene vergadering op 1 april 2022 publiceert Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) haar jaarverslag 2021. Voorzitter François Achten blikt terug op een bedrijvig jaar met alvast 1 conclusie: onze klanten mogen terecht fier zijn!


 • IKM actueel

  Met het nieuwe jaar in zicht, brengen we jou graag een kort overzicht van wat er voor IKM op stapel staat op het vlak van certificaten, de algemene bijdrage en het IKM-lastenboek.


 • MCC start met zwerfstroom-metingen

  De hedendaagse veestallen zijn uitgerust met diverse elektrische apparaten die de veehouder ondersteunen bij de dagelijkse werkzaamheden in de stal. Denk aan melkrobots, voerrobots, mestrobots, koeborstels, krachtvoerboxen, klimaatbeheersing enz. Deze elektrische hulpmiddelen kunnen echter ook een bron van problemen zijn, wanneer er door zo’n apparaat zwerfstroom ontstaat. Maar wat is dat precies: zwerfstroom? En hoe kan MCC jou daarbij helpen?


 • Vanaf 1 april 2022 wijzigt de procedure voor residuen van diergeneesmiddelen

  Sinds enkele jaren neemt de Belgische zuivelsector maatregelen in geval van niet-conforme resultaten op het vlak van melkkwaliteit en meer bepaald residuen van diergeneesmiddelen (antibiotica), overeenkomstig de federale en Europese wetgeving. De brancheorganisatie MilKBE bracht aanpassingen in de huidige procedure aan die vanaf april 2022 van start gaan. We zetten ze voor jou op een rij.