Home

News

 • Vacatures MCC / DGZ / VIVEE

  We zoeken nieuwe collega's voor een aantal vacatures binnen onze organisatiegroep DGZ-MCC-Vivee. Klik op 'lees meer' voor meer info over de vacatures.


 • Welkom op de DGZ-MCC-Vivee stand tijdens de Agridagen

  Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 mei ben je van harte welkom op onze stand op de Agridagen in Ravels voor een babbel of met vragen die je hebt over melkonderzoek, diergezondheid of andere terwijl je geniet van een kopje koffie of een drankje. Je vindt ons in hal 5 op stand 5322.


 • Mis het rundveeseminarie op de Agridagen niet

  De sectorwerkgroepen van de Agridagen hebben ook voor deze editie 3 interessante seminaries uitgewerkt: een voor pluimveehouders, een voor varkenshouders en een voor rundveehouders. Toegang tot het seminarie is gratis, de plaatsen zijn echter beperkt, dus schrijf je tijdig in.


 • Goede kwaliteit van analyses door MCC in 2021 bevestigd door wetenschappelijke begeleiding

  In een persbericht van ILVO en CRA-W valt te lezen dat de wetenschappelijke begeleiding van deze twee openbare instellingen opnieuw de goede kwaliteit bevestigt van de analyses die MCC en CdL in 2021 uitvoerden. Een belangrijke conclusie aangezien de resultaten van deze analyses de basis vormen voor de correcte prijsberekening van de melk, en die is noodzakelijk voor een eerlijke handel in de zuivelsector.


 • Vanaf 1 april 2022 is de procedure voor residuen van diergeneesmiddelen gewijzigd

  Sinds enkele jaren neemt de Belgische zuivelsector maatregelen in het geval van niet-conforme resultaten op het vlak van melkkwaliteit en meer bepaald residuen van diergeneesmiddelen (antibiotica), overeenkomstig de federale en Europese wetgeving. De brancheorganisatie MilKBE bracht aanpassingen in de huidige procedure aan die vanaf april 2022 van start zijn gegaan.


 • Hoe evolueert de kwaliteit van de Vlaamse melk?

  Jaarlijks publiceert MCC de resultaten van het melkonderzoek, meer bepaald van de samenstelling en de kwaliteit. De resultaten van 2019 tot en met 2021 bewijzen de hoge kwaliteit van de Vlaamse melk, waar zowel melkveehouder als de zuivelsector terecht fier over mogen zijn. Klik op 'lees meer' voor de grafieken met de resultaten.


 • Word jij onze nieuwe teamleider / relatiebeheerder zuivel en melkveehouderij?

  Je bent vertrouwd met de zuivelsector en je hebt een uitgebreide kennis van melkkwaliteit en de borging ervan. Je bouwt graag sterke relaties op met je klanten en je hebt een vlotte en vriendelijke babbel. Je zet alles in het werk om tot een positief eindresultaat te komen. Herken jij jezelf al een beetje in deze omschrijving? Dan ben jij wellicht de geknipte persoon voor onze vacature!


 • Dit zijn de kwaliteitsmelkers van 2021

  Niet minder dan 71 Vlaamse melkveehouders slaagden er in 2021 in om te voldoen aan de strenge voorwaarden om het MCC-diploma melkkwaliteit te behalen. Klik op 'lees meer' om te achterhalen wie deze fiere producenten zijn.


 • MCC presenteert jaarverslag 2021: Onze klanten mogen terecht fier zijn

  Ter gelegenheid van haar algemene vergadering op 1 april 2022 publiceert Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) haar jaarverslag 2021. Voorzitter François Achten blikt terug op een bedrijvig jaar met alvast 1 conclusie: onze klanten mogen terecht fier zijn!


 • IKM actueel

  Met het nieuwe jaar in zicht, brengen we jou graag een kort overzicht van wat er voor IKM op stapel staat op het vlak van certificaten, de algemene bijdrage en het IKM-lastenboek.


 • MCC start met zwerfstroom-metingen

  De hedendaagse veestallen zijn uitgerust met diverse elektrische apparaten die de veehouder ondersteunen bij de dagelijkse werkzaamheden in de stal. Denk aan melkrobots, voerrobots, mestrobots, koeborstels, krachtvoerboxen, klimaatbeheersing enz. Deze elektrische hulpmiddelen kunnen echter ook een bron van problemen zijn, wanneer er door zo’n apparaat zwerfstroom ontstaat. Maar wat is dat precies: zwerfstroom? En hoe kan MCC jou daarbij helpen?


 • Vanaf 1 april 2022 wijzigt de procedure voor residuen van diergeneesmiddelen

  Sinds enkele jaren neemt de Belgische zuivelsector maatregelen in geval van niet-conforme resultaten op het vlak van melkkwaliteit en meer bepaald residuen van diergeneesmiddelen (antibiotica), overeenkomstig de federale en Europese wetgeving. De brancheorganisatie MilKBE bracht aanpassingen in de huidige procedure aan die vanaf april 2022 van start gaan. We zetten ze voor jou op een rij.


 • Samen naar een succesvol en gezond 2022!

  Bedankt om het voorbije jaar op MCC te vertrouwen voor de melkkwaliteit en de gezondheid van je dieren. De bestuursleden en medewerkers van DGZ, MCC en Vivee wensen jou en je familie fijne feestdagen.


 • Thalïa Vanblaere is de nieuwe manager labo DGZ-MCC-Vivee

  Met groot genoegen melden we dat Thalïa Vanblaere vanaf 1 januari 2022 start in haar nieuwe functie als manager labo bij DGZ-MCC-Vivee.


 • Algemene bijdrage MCC stijgt vanaf 1 januari 2022

  Het aantal melkveehouders blijft dalen, en ondertussen wordt het leven duurder en stijgen verschillende kosten. Ook voor MCC. Daarom zien wij ons genoodzaakt om de maandelijkse algemene bijdrage vanaf 1 januari 2022 te verhogen naar 22,50 euro. We zetten graag nog even op een rij waar jouw bijdrage allemaal voor dient.


 • MCC staat voor je klaar tijdens de eindejaarsperiode

  MCC staat de hele eindejaarsperiode voor je klaar, met uitzondering van een paar kleine aanpassingen naar aanleiding van de feestdagen. We zetten ze even op een rij voor jou.


 • Nieuwe versie IKM-lastenboek vanaf 1 januari 2022: wat verandert er?

  Op 1 januari 2022 gaat een nieuwe versie van de IKM-lastenboek van kracht (versie 11). De werkgroep IKM/QFL/QMK van MilkBE vzw speelt hiermee in op vragen en behoeften van haar verschillende partners. De belangrijkste wijzigingen betreffen de procedure voor onaangekondigde audits. Klik op ‘lees meer’ voor een overzicht.


 • Nieuwe internationale referentienorm voor celgetal bevestigt kwaliteitsonderzoek bij MCC

  Sinds dit voorjaar is nieuw gecertificeerd referentiemateriaal voor celgetalmetingen beschikbaar op internationaal niveau waardoor de resultaten van verschillende laboratoria en landen beter vergelijkbaar wordt. MCC heeft direct de prestaties van alle meetapparatuur aan deze nieuwe referentie getoetst. De resultaten tonen aan dat er geen significante aanpassingen nodig zijn aan de kalibratieparameters. Dit bevestigt niet alleen de kwaliteit van de onderzoeken die MCC uitvoert maar evengoed die van de Vlaamse melk.


 • IKM-certificaten opnieuw verlengd tot 31 december 2021

  In aanvulling van onze vorige nieuwsbrief, melden wij u dat MilkBE besloten heeft alle IKM-certificaten met een oorspronkelijke vervaldatum tussen 20 maart 2020 en 30 december 2021 (opnieuw) te verlengen, deze keer tot 31 december 2021.


 • Twee derde van de Vlaamse melkveehouders kiest voor een melkrobot bij nieuwbouw in 2020

  Alle nieuwe of gerenoveerde melkinstallaties worden opgeleverd door de buitendienstmedewerkers van MCC. Zij ervaren dat de keuze voor automatisch melken (AMS) de laatste jaren sterk in de lift zit. Wat vorig jaar ook bewezen werd.