Home

News

  • Ken jij de nieuwe collega die we zoeken?

    We zoeken nieuwe collega's voor een aantal vacatures binnen onze organisatiegroep DGZ-MCC-Vivee. Klik op 'lees meer' voor meer info over de vacatures.


  • Wat zijn de krachtlijnen van de nieuwe IBR-wetgeving in 2023?

    Met de nieuwe versie van het Koninklijk Besluit (KB) IBR die verscheen op 20 februari 2023 krijgt de volgende fase van het bestrijdingsprogramma de noodzakelijke wettelijke ondersteuning. Zo bepaalt het KB een termijn voor het verwijderen van IBR-dragers en een verbod op de handel van I2-runderen. We zetten de belangrijkste krachtlijnen van de nieuwe IBR-wetgeving voor jou op een rij.


  • Aanpassingen IKM-werkinstructies

    Er zijn enkele aanpassingen aangebracht in de IKM-werkinstructies om in overeenstemming te zijn met de reglementaire wijzigingen, de besluitvorming van de FOD en de Werkgroep IKM/QFL/QMK van MilkBE vzw.  Deze instructies zijn van toepassing op het IKM-lastenboek, versie 11.


  • Profiteer van de inzichten die het antibiotica benchmarkrapport je biedt en breng je volmacht dierbezetting Sanitel nog snel in orde

    Dankzij het benchmarkrapport krijgen jij en je bedrijfsdierenarts meer inzicht in het eigen antibioticagebruik en dat van de hele melkveesector. Om een optimale benchmarking te kunnen bieden, zijn de dieraantallen en verdeling over de diercategorieën van elk melkveebedrijf nodig. Daarom een warme oproep aan alle melkveehouders die dit nog niet deden: breng vóór 5 maart je volmacht dierbezetting Sanitel in orde!


  • Geef je input over kalvermanagement in de melkveehouderij

    DECIDE is een groot Europees project waarin tools worden ontwikkeld voor veehouders en dierenartsen om dierziekten beter te detecteren en bestrijden. Noëlle ten Brinke is een masterstudente aan de Universiteit Gent die voor haar masterproef aan dit project meewerkt. Omdat ze deze tools willen inrichten op de wensen van melkveehouders, vraagt Noëlle jullie ervaring en mening over kalvermanagement in de melkveehouderij.
     


  • Selectief droogzetten, wat vindt de veehouder ervan?

    Selectief droogzetten biedt veel kansen om samen met de bedrijfsdierenarts de uiergezondheid onder de loep te nemen en te verbeteren. Wordt de methode echter al volop toegepast in het veld en zo ja, hoe? Om dit te weten te komen, deelden we vorig jaar een vragenlijst via onze nieuwsbrief. Een overzicht van de resultaten.


  • Kom langs op de DGZ-MCC-Vivee stand tijdens Agriflanders (12-15 januari 2023)

    Van donderdag 12 tot en met zondag 15 januari 2023 ben je van harte welkom op onze stand op Agriflanders in Gent. Een ideale gelegenheid om langs te komen met alle vragen die je hebt over IKM, melkonderzoek of andere analyses, diergezondheid en/of de identificatie van je dieren. Kom het gemak van onze nieuwe app DGZ Rund ervaren, drop ondertussen je wedstrijdbonnetje uit de landbouwmagazines in onze urne en maak kans op een jaarabonnement. Uiteraard ben je ook welkom voor een fijne babbel terwijl je geniet van een kopje koffie of een ander drankje. Plaats van afspraak: stand 7521 in hal 7.


  • Aangepaste tarieven en bijdrageregeling MCC en IKM 2023

    De bestuursorganen van MCC en IKM hebben onlangs de tarieven en bijdragen voor 2023 vastgelegd.


  • Beste wensen voor een succesvol en gezond 2023!

    Bedankt om het voorbije jaar op MCC te vertrouwen voor de gezondheid van je dieren en je bedrijf. De bestuursleden, directie en medewerkers van MCC, IKM, DGZ en Vivee wensen jou en je familie fijne feestdagen. Wij staan die hele periode voor je klaar!


  • AB Register organiseert consultaties tijdens Agriflanders

    AB Register is aanwezig op Agriflanders (stand nr.1414) en biedt de mogelijkheid om op voorhand al een consultatie te boeken. Bovendien maak je zo kans op een heerlijke streekproductenmand.


  • MCC staat voor je klaar tijdens de eindejaarsperiode

    Omdat zowel Kerstdag als Nieuwjaar op een zondag vallen, is er geen impact op onze werking. Wij staan dan ook elke werkdag van de hele eindejaarsperiode met plezier klaar voor jou!


  • Een verhoogd coligetal, zelfs nu het kouder wordt: wat doe je eraan?

    Om de kwaliteit van rauwe melk te waarborgen, worden bij iedere melkophaling de belangrijkste melkkwaliteit parameters bepaald. Naast de officiële bepalingen wordt ook het coligetal bepaald. Tijdens de zomer werden heel wat melkveehouders geconfronteerd met een verhoogd coligetal, maar ook in het warme najaar...


  • MCC en IKM strijden samen met melkveesector mee tegen antibioticaresistentie

    De internationale week van de sensibilisering voor verstandig gebruik van antibiotica (18-24 november) stond dit jaar in het teken van gezamenlijke preventie van antibioticaresistentie, geheel volgens het “one health” concept. Want resistentie vormt een bedreiging voor mensen, dieren, planten en het milieu. Daarom is het des te belangrijker om sector-overschrijdend samen...


  • Selectief droogzetten biedt kansen voor minder en verantwoord antibioticagebruik

    De nieuwe cijfers van het antibioticagebruik in de veeteelt werden eerder dit jaar gepresenteerd op de bijeenkomst ter ere van het 10-jarig bestaan van de vzw AMCRA. De cijfers zijn overwegend gunstig, met opnieuw een daling in de verkoop van colistine, gemedicineerde voeders en kritische antibiotica. Waar er vorig jaar nog een stijgende trend was...


  • Zyncke Lipkens is onze nieuwe relatiebeheerder zuivel en melkveehouderij

    We zijn heel blij te kunnen melden dat Zyncke Lipkens onze nieuwe relatiebeheerder zuivel en melkveehouderij is. We wensen haar bij deze heel veel succes en plezier in haar nieuwe functie!


  • Wees voorzichtig met het gebruik van chloorhoudende ontsmettings- en reinigingsmiddelen

    Door chloorhoudende reinigings- en ontsmettingsmiddelen te gebruiken voor de melkinstallatie en koeltank kunnen chloraten achterblijven in de melk. De Europese wettelijke norm voor chloraten in rauwe melk werd in juni 2020 sterk verlaagd van 0,290 mg/kg tot 0,100 mg/kg. Binnen het sectoraal monitoringprogramma staan dit najaar nieuwe...


  • Uitnodiging Over koetjes en kalfjes: trefdag voor melkveehouders op 9 september

    Op vrijdag 9 september ben je van harte welkom voor de tweede editie van de trefdag ‘Over koetjes en kalfjes’. In de voormiddag licht onder andere Jan Hulsen toe hoe de arbeidsefficiëntie op melkveebedrijven verhoogd kan worden. Na de lunch kan je kiezen uit...


  • Selectief droogzetten: wat vind jij ervan?

    Doe jij al langer aan selectief droogzetten, of vind je het maar niets? Wij willen het graag van je weten. 


  • Mastitis management … Ook hiervoor kan je bij MCC terecht

    Door een beroep te doen op MCC voor je mastitis management kom je niet alleen te weten welke ziekteverwekkers de uierontsteking veroorzaken, maar het levert je bovendien inzichten over de behandelingsmogelijkheden en het herstel van de uiergezondheid. Niet alleen je dieren hebben hier baat bij, het komt ten goede van je hele bedrijf. We geven je graag een aantal tips die je bij een optimaal management van pas zullen komen.


  • Een negatieve mastitis-uitslag kan meer vertellen dan je denkt

    Monsters nemen voor een bacteriologisch onderzoek in het kader van mastitisproblematiek vraagt enige inspanning. Maar als je dit regelmatig doet, levert het een absolute meerwaarde op voor zowel de individuele koeien als voor het melkveebedrijf. Bacteriologisch onderzoek van melkmonsters kan naast de isolatie van de mastitisverwekker ook de uitslag “geen groei” of “polybacterieel” opleveren. Deze resultaten zijn mogelijk zeer frustrerend voor de melkveehouder en de bedrijfsdierenarts, maar toch kunnen ze nuttige informatie opleveren.