Wat zijn de krachtlijnen van de nieuwe IBR-wetgeving in 2023?
Met de nieuwe versie van het Koninklijk Besluit (KB) IBR die verscheen op 20 februari 2023 krijgt de volgende fase van het bestrijdingsprogramma de noodzakelijke wettelijke ondersteuning. Zo bepaalt het KB een termijn voor het verwijderen van IBR-dragers en een verbod op de handel van I2-runderen. We zetten de belangrijkste krachtlijnen van de nieuwe IBR-wetgeving voor jou op een rij.
Er zijn enkele aanpassingen aangebracht in de IKM-werkinstructies om in overeenstemming te zijn met de reglementaire wijzigingen, de besluitvorming van de FOD en de Werkgroep IKM/QFL/QMK van MilkBE vzw. Deze instructies zijn van toepassing op het IKM-lastenboek, versie 11.
Profiteer van de inzichten die het antibiotica benchmarkrapport je biedt en breng je volmacht dierbezetting Sanitel nog snel in orde
Dankzij het benchmarkrapport krijgen jij en je bedrijfsdierenarts meer inzicht in het eigen antibioticagebruik en dat van de hele melkveesector. Om een optimale benchmarking te kunnen bieden, zijn de dieraantallen en verdeling over de diercategorieën van elk melkveebedrijf nodig. Daarom een warme oproep aan alle melkveehouders die dit nog niet deden: breng vóór 5 maart je volmacht dierbezetting Sanitel in orde!
Geef je input over kalvermanagement in de melkveehouderij
DECIDE is een groot Europees project waarin tools worden ontwikkeld voor veehouders en dierenartsen om dierziekten beter te detecteren en bestrijden. Noëlle ten Brinke is een masterstudente aan de Universiteit Gent die voor haar masterproef aan dit project meewerkt. Omdat ze deze tools willen inrichten op de wensen van melkveehouders, vraagt Noëlle jullie ervaring en mening over kalvermanagement in de melkveehouderij.
(Overmatig) gebruik van antibiotica leidt zowel in de humane als in de diergeneeskunde tot een stijging van resistentie van allerhande bacteriën tegenover deze producten. Omdat antibioticaresistentie in de diergeneeskunde ook kan leiden tot behandelingsproblemen bij de mens, wordt in verschillende Europese landen het antibioticagebruik in de veehouderij kritisch bekeken.