Home

Succesvol beweiden: uitdaging of toekomst?

Met het project “WeideWijs” willen Hooibeekhoeve, Cow Coach, Obs’Herbe, ILVO en 8 deelnemende melkveehouders het draagvlak voor beweiding in Vlaanderen vergroten en aantonen dat beweiding ook kansen kan bieden op Vlaamse melkveebedrijven. Alle kennis die de projectpartners tijdens de voorbije twee jaar verzamelden, zullen ze delen tijdens het slotevenement op woensdag 23 augustus 2023. Je bent bij deze van harte uitgenodigd. Wist je trouwens dat er ook voordelen verbonden zijn aan weidegang?
    
Succesvol beweiden is voor vele Vlaamse melkveehouders een grote uitdaging geworden, mede door de opkomst van melkrobots, veranderende klimaatomstandigheden, en het gebrek aan financiële stimulansen. Nochtans is de drijfveer voor weidegang wel groot, zowel langs de kant van de afnemer (consument, zuivelindustrie, beleid) als bij de melkveehouder zelf. Het WeideWijs-project verzamelde heel wat kennis en die willen de projectpartners nu graag met jullie delen.

    

Programma

9.00 – 10.00 uur Ontvangst met koffie
10.00 – 12.30 uur Presentaties van projectpartners (over o.a. innovatieve oplossing om beweiding te vergemakkelijken, mogelijke verdienmodellen achter beweiding, weidegang in combinatie met robotmelken, kruidenrijke grasmengsels in een veranderend klimaat, ...)
12.30 – 13.30 uur Lunch
13.30 – 17.00 uur Infobeurs en demonstratie graskruidenmengels

     

Wanneer en waar

Woensdag 23 augustus, 9-17u
Locatie: IJshoeve De Boey - Groenendijkstraat 11, 9170 Sint-Gillis-Waas
     

Inschrijven en prijs

Je kunt inschrijven voor de hele dag of kiezen voor enkel het voor- of namiddaggedeelte. Inschrijven is nodig vóór donderdag 17 augustus zodat er voldoende lunchmaaltijden kunnen worden voorzien.
    
Prijs deelname:
Hele dag: €10, inclusief lunch, drankje en ijsje
Halve dag: €5, inclusief drankje

    
Zie ook de online uitnodiging.
    

Voordelen van Weidemelk

Afbeelding met vee, clipart, zoogdier, logoAutomatisch gegenereerde beschrijvingHet keurmerk Weidemelk wordt beheerd door Stichting Weidegang en staat op zuivel van koeien die in de wei mogen. Het keurmerk stelt geen milieueisen. De enige eis op dierenwelzijn is dat koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen.
     
Melkveehouders die zich inzetten voor het Weidegangprogramma, ontvangen een premie van hun zuivelfabriek (op deze webpagina van Stichting Weidegang vind je een overzicht van kopers die aan het programma deelnemen (letter A in het “certificate”-nummer)) . De premie en aanvullende voordelen zijn verschillend per zuivelfabriek.

    
De Stichting Weidegang erkent MCC om alle weidegangaudits uit te voeren. Dat betekent dat MCC naast de Weidemelk-certificering bij melkveehouders (module A), ook de Weidemelk-certificering bij transporteurs (module B) én bij productielocaties/zuivelverwerkers (module C) kan verzorgen.
    

Wil je meer te weten komen over het Weidegangprogramma, de voorwaarden én voordelen van Weidemelk? Neem dan gerust contact op met de helpdesk van MCC-Vlaanderen op het telefoonnummer 078 15 47 10 of via mail naar info@mcc-vlaanderen.be. Onze medewerkers helpen je graag verder! Trouwens, voor al je melkkwaliteit-gerelateerde vragen kan je bij ons terecht. Bovendien zullen enkele van onze medewerkers ook aanwezig zijn op het WeideWijs-slotevent. Spreek hen dan ook gerust aan!