IMA veelgestelde vragen
Op deze pagina vind je antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over IMA (Individuele Melk Analyse).
Algemeen
Vraag: Is IMA ook beschikbaar voor robotmelkers?
Antwoord: Op 16 januari lanceren we IMA voor conventionele melkers. Voor robotmelkers zijn we nog volop bezig met verdere ontwikkeling, maar hou onze nieuwsbrief zeker in de gaten. We streven naar een lancering voor robotmelkers in het voorjaar van 2025.
Vraag: Waarom is een eenmalige IMA duurder dan een abonnement?
Antwoord: Bij een eenmalige IMA zijn er hogere opstartkosten. Dit omvat onder andere het plannen van de monstername, administratie en transport. Abonnees die regelmatig IMA uitvoeren kunnen profiteren van een efficiënter logistiek proces. Daarnaast bieden we ook kortingen aan op onze analyses voor abonnees.
Vraag: Wat is de doorlooptijd tussen inschrijving en rapportering?
Antwoord: De doorlooptijd tussen inschrijving en de eerste levering van de potjes is moeilijk te bepalen omdat dit van verschillende factoren afhangt. Voor de doorlooptijd tussen ophaling en rapportering mikken we op een drietal werkdagen.
Vraag: Kan ik een IMA analyse laten uitvoeren op mijn geiten- of schapenbedrijf?
Antwoord: Dit kan zeker, maar weet dat het rapport momenteel op maat gemaakt is van rundveebedrijven. Grenswaarden die gehanteerd worden zijn vaak niet relevant voor geitenbedrijven. Overzichtsfiguren o.b.v. gemiddelden zullen nog wel steeds interessant zijn voor opvolging.
Inschrijving
Vraag: Hoe kan ik mij als veehouder inschrijven voor IMA?
Antwoord: Je kunt het inschrijvingsformulier IMA terugvinden op deze link of via de knop "Aanvraagformulieren" op de homepagine. Het ingevulde formulier stuur je naar info@mcc-vlaanderen.be. Je kunt je ook inschrijven door contact op te nemen met onze helpdesk, dit kan zowel telefonisch (078 15 47 10) als via mail (info@mcc-vlaanderen.be). Een van onze helpdeskmedewerkers helpt je graag verder met het invullen van het inschrijvingsformulier.
Vraag: Welke voorbereidingen moet ik treffen voorafgaand een IMA monstername?
Antwoord: Om te zorgen dat de stalen kwalitatief genomen kunnen worden, raden we jou aan om contact op te nemen met jouw technieker om de bemonstering van iedere koe op punt te zetten. Dit is erg afhankelijk van het type melkinstallatie en de bemonsteringapparatuur die je hebt en vergt enig onderhoud. Heb je hierbij alsnog vragen, kan je ons uiteraard contacteren, ofwel met onze buitendienstmedewerkers of met de helpdesk van MCC.
Vraag: Welke analyses kan ik via IMA laten gebeuren?
Antwoord: Vanaf januari heb je de keuze uit twee pakketten: IMA-Uiercheck (pakket 1) dat een analyse biedt van het celgetal over het hele bedrijf ofwel een IMA-Uiercheck en Melkinzicht (pakket 2) dat naast celgetalbepaling ook info over het vet-, eiwit-, ureum-, en lactosegehalte.
Vraag: Kan ik ervoor kiezen om enkel de koeien te bemonsteren waarin ik interesse heb?
Antwoord: Als je je inschrijft voor IMA, geldt de analyse op alle koeien die op dat moment in lactatie zijn. Voor een analyse op een beperkt aantal koeien, raden we onze analyse ‘Andere monsters’ aan.
Vraag: Kan ik op regelmatige basis IMA uitvoeren?
Antwoord: Ja, je kunt instappen in onze abonnementsformule, wat de beste opvolging geeft van jouw koeien in tijd. Je kunt ervoor kiezen om 4- of 6-wekelijks een terugkerende IMA uit te voeren. Voor andere frequenties vraag je een eenmalige IMA aan op een tijdstip naar keuze. Let wel: in het laatste geval is het rapport beperkter en niet gekoppeld aan vorige rapporten.
Vraag: Kan ik zelf kiezen wanneer ik de IMA-bemonstering doe?
Antwoord: Ja, je kunt jouw voorkeur meegeven op het inschrijvingsformulier. Wij zullen proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar kunnen dit niet garanderen. Uiteraard laten we jou zo snel mogelijk weten op welk moment het IMA-materiaal geleverd wordt zodat je de monstername tijdig kan plannen.
Vraag: Kan ik ervoor kiezen om maar één keer deel te nemen aan IMA?
Antwoord: Ja, dit is mogelijk. Indien je een IMA wenst uit te voeren aan andere frequentie dan 4-of 6- wekelijks, kan je naar eigen keuze meermaals een eenmalige IMA aanvragen. Wil je echter graag koeien doorheen de tijd opvolgen met behulp van onze meer diepgaande rapportering? Dan is inschrijven voor een abonnement van 4- tot 6- wekelijkse noodzakelijk.
Vraag: Ik neem deel aan het IMA-abonnement. Kan ik bij problemen mijn IMA eerder laten plaatsvinden, bijvoorbeeld twee weken eerder?
Antwoord: Dit kan zeker. We plannen dan zo snel mogelijk jouw IMA in. Hou hierbij rekening dat vanaf dan de normale frequentie terug wordt aangenomen en dat de volgende IMA 4 of 6 weken (afhankelijk van uw abonnement) zal plaatsvinden.
Vraag: Wat wordt op het inschrijvingsformulier bedoeld met ‘Melkgift (kg melk) gedeeld bij monstername: ja/neen’?
Antwoord: Hiermee wordt bedoeld of je al dan niet de hoeveelheid geproduceerde melk per koe invult op het bemonsteringsformulier. Je zult bij iedere monstername van MCC een lijst met alle lacterende koeien krijgen. Naast iedere koe kun je daar de kg geleverde melk invullen. Dit cijfer wordt meegenomen in de berekening van gemiddeldes en zorgt voor een uitgebreidere analyse van jouw resultaten op het eindrapport. Het invullen van de melkgift is volledig vrijblijvend, maar wordt wel aangeraden voor een nauwkeurige analyse van jouw resultaten.
Het is echter wel belangrijk dat de melkgift wordt ingevuld op basis van de bemonstering. Bij een eenmalige bemonstering, schrijf je de melkgift op van deze beurt. Indien je een bemonstering van zowel de ochtend- als de avondmelking uitvoert, tel je de melkgift van beide beuren op en noteer je de som op het bemonsteringsformulier.
Logistiek
Vraag: Moet ik zelf potjes komen ophalen of brengen?
Antwoord: Neen, onze koeriers zullen de potjes tijdig komen afzetten en na bemonstering weer komen ophalen. We sturen enkele dagen op voorhand een herinnering met de exacte bezorg- en afhaaldatum. Indien gewenst, kun je altijd jouw eigen monsters binnenbrengen aan ons loket.
Monstername
Vraag: Is het de bedoeling dat ik zelf de melkstalen neem?
Antwoord: Ja, je moet zelf de monsters nemen. Er zijn een handleiding en instructiefilmpjes beschikbaar die jou hierbij kunnen helpen. Bovendien is er ook de mogelijkheid om een korte opleiding te krijgen van een van onze medewerkers die stap voor stap uitleg hoe de monstername kan uitgevoerd worden. In het geval van een abonnementsformule is dit volledig gratis. Voor eenmalige deelnames vragen we hiervoor een kleine bijdrage.
Vraag: Hebben jullie ook zelf monsternemers die bij ons de monstername uitvoeren?
Antwoord: Nee, het is de bedoeling dat je zelf de monsters neemt met behulp van onze handleiding en instructiefilmpjes.
Vraag: Bieden jullie TruTest meters of andere bemonsteringsapparatuur aan?
Antwoord: Op dit moment bieden we dit niet aan. We bekijken of hier veel vraag naar is bij veehouders en zullen ondersteuning bieden waar nodig.
Vraag: Over welk monsternamemateriaal moet ik beschikken?
Antwoord: Voor een betrouwbare monstername raden wij ICAR-gekeurde melkmeters aan. Er zijn verschillende types beschikbaar op de markt. Voordat je overgaat tot aankoop of voor het eerst bemonstert, adviseren we om contact op te nemen met jouw technieker of melkinstallatiedealer. Zo weet je zeker dat het monsternameapparaat compatibel is met jouw eigen melkinstallatie en welke aandachtspunten er zijn bij de installatie en ingebruikname. Vind je hier niet het juiste antwoord? Dan kan je samenwerken met een verdeler. Een volledig overzicht van ICAR-gekeurde melkmeters en mogelijke verdelers vind je hier.
Rapportering
Vraag: Hoe ontvang ik de resultaten?
Antwoord: De resultaten zullen via mail of via post verstuurd worden waarbij je een duidelijk rapport krijgt van elke koe en voor het hele bedrijf, waarmee je samen met jouw dierenarts en adviseurs doelgericht aan de slag kunt.