Home

News

 • MCC staat de hele zomer voor je klaar

  Wil je tijdens de komende zomer gebruik maken van de diensten van MCC? Dat kan, want MCC blijft de hele zomer open. Enkel naar aanleiding van O.L.V. Hemelvaart (donderdag 15 augustus 2024) wordt onze werking aangepast. We willen je graag informeren over wat dit voor jou betekent.


 • Uiergezondheid in cijfers: de resultaten van MCC-onderzoek in 2023

  Inzichten in analyses op tankmelk- en kwartiermonsters kunnen melkveehouders helpen bij het handhaven van de hoge kwaliteitsnormen voor melkproductie. In dit nieuwsitem delen we graag de resultaten van de analyses die in 2023 uitgevoerd werden in het geaccrediteerde melklaboratorium van MCC.


 • MCC vertegenwoordigt Vlaanderen op de National Mastitis Council in de Verenigde Staten

  MCC was aanwezig op de 63e editie van de National Mastitis Council in Dallas, Texas, afgelopen januari. Dit jaarlijkse evenement brengt melkveehouders, dierenartsen, onderzoekers en geïnteresseerden van over de hele wereld samen om elkaar te inspireren over de aanpak van mastitis en het verbeteren van melkkwaliteit. Het was een eer voor MCC om de Vlaamse aanpak van opvolging van melkkwaliteit te presenteren. We hebben echter niet alleen onze kennis gedeeld, maar ook waardevolle inzichten opgepikt, die we graag met jou delen.


 • Wat is jouw ervaring met MCC?

  Omdat we onze dienstverlening voortdurend willen verbeteren, stellen we jou graag enkele vragen over jouw ervaring met MCC. Klik op 'Lees meer' en deel jouw ervaring met ons.


 • Schrijf je in voor het abonnement PCR op tankmelk en volg mastitis op je bedrijf nog makkelijker op

  Mastitis is nog steeds één van de belangrijkste productieziekten op melkveebedrijven en kan leiden tot enorme verliezen in melkproductie. In juni staat het tweede tankmelkonderzoek gepland van het PCR- abonnement, dus schrijf je nog snel in en pak mastitis efficiënt aan op jouw bedrijf.


 • Wetenschappelijke begeleiding bevestigt: Uitmuntende analyseprestaties door MCC in 2023

  In een persbericht van ILVO en CRA-W valt te lezen dat de wetenschappelijke begeleiding van deze twee openbare instellingen, net als de vorige jaren, de goede kwaliteit bevestigt van de analyses die MCC en CdL (Comité du Lait) in 2023 uitvoerden. Een belangrijke conclusie aangezien de resultaten van deze analyses de basis vormen voor de correcte prijsberekening van de melk, en die is noodzakelijk voor een eerlijke handel in de zuivelsector. In dit bericht vind je een samenvatting van de resultaten die MCC en CdL behaalden.


 • MCC presenteert jaarverslag 2023: veerkracht en innovatie, MCC's toekomstgerichte koers in uitdagende tijden

  Ter gelegenheid van haar algemene vergadering op 29 maart 2024 publiceert Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) haar jaarverslag 2023. In deze voor boeren onzekere en woelige tijden blikt voorzitter Tom Van Nespen terug op het voorbije jaar met alvast 1 conclusie: de Vlaamse melkveehouders en hun koeien zijn een toonbeeld van topkwaliteit en productiviteit!


 • De Vlaamse melkveehouders en hun koeien: een toonbeeld van topkwaliteit en productiviteit!

  We mogen trots zijn op onze zeer productieve Vlaamse melkveehouders en hun koeien. Ondanks het afnemende aantal melkveehouders produceerden ze ook in 2023 meer dan 3 miljard liter melk in Vlaanderen. Een overzicht van de cijfers uit ons jaarverslag 2023.


 • 47 Vlaamse melkveehouders behalen MCC-diploma ‘Producent van melk met uitstekende kwaliteit‘!

  De namen van de melkveehouders die het afgelopen jaar melk van uitstekende kwaliteit hebben geleverd, zijn bekend. 47 Vlaamse producenten slaagden erin om in 2023 onafgebroken aan de strenge kwaliteitsnormen te voldoen. We zijn trots op deze kwaliteitsmelkers, die op hun beurt fier mogen zijn op hun prestaties en die van hun dieren.


 • Vacatures bij DGZ-MCC-VIVEE!

  We zoeken nieuwe collega's voor een aantal vacatures binnen onze organisatiegroep DGZ-MCC-Vivee. Klik op 'lees meer' voor alle info over deze jobaanbiedingen.


 • MilkBE over actualisering IKM-lastenboek: meer focus op netheid van melkveebedrijven en optimaal antibioticagebruik

  In een persbericht gaat MilkBE dieper in op de nieuwe versie van het IKM-lastenboek (versie 11.1). In deze versie die op 1 maart 2024 in voege treedt, wordt de evaluatie van de hygiënescore aangepast en wordt er verder ingezet op een optimaal antibioticagebruik bij melkvee. Wijzigingen worden steeds besproken en goedgekeurd binnen de werkgroep IKM van MilkBE. De regelmatige actualisering van het lastenboek maakt dat het kwaliteitshandboek relevant blijft voor zowel melkveehouder, melkverwerker én afnemer van de zuivelproducten. Een woordje uitleg bij versie 11.1 van het IKM-lastenboek.


 • Nieuwe versie IKM-lastenboek vanaf 1 maart 2024: wat verandert er?

  Vanaf 1 maart 2024 zal er een nieuwe versie van het IKM-lastenboek in voege treden (versie 11.1).  De Werkgroep IKM/QFL/QMK van MilkBE vzw speelt hiermee in op vragen en behoeften van haar verschillende partners. Wijzigingen worden steeds besproken en goedgekeurd binnen de werkgroep IKM/QFL/QMK van MilkBE vzw. We zetten alle nieuwigheden op een rij voor jou.


 • Kom je langs op de DGZ-MCC-Vivee stand tijdens de Agridagen?

  Vanaf vrijdag 16 tot en met zondag 18 februari heten wij je van harte welkom op onze stand op de Agridagen in Ravels. Indien je vragen hebt over IKM, melkonderzoek of andere analyses, diergezondheid en/of de identificatie van je dieren, dan nodigen we je uit om deze te stellen terwijl je geniet van een kopje koffie of een verfrissend drankje. Bezoek ons in hal 5, standnummer 5322. Bovendien maak je kans om een van onze vele waardebonnen te winnen! Hoe? Dat ontdek je in dit bericht.


 • AB Register organiseert consultaties tijdens Agridagen

  AB Register is aanwezig op Agridagen (stand nr.1334 in hal 1) en biedt de mogelijkheid om op voorhand al een consultatie te boeken. Bovendien maak je zo kans op een heerlijke streekproductenmand.


 • Volg mastitis op je bedrijf nog makkelijker op met onze 4-maandelijkse inplanning van PCR

  Om mastitis op jouw bedrijf aan te pakken én een goede uiergezondheid en melkkwaliteit te behouden, is regelmatige opvolging van de mastitisverwekkers op jouw bedrijf belangrijk. Daarom biedt MCC vanaf nu een PCR-abonnement aan, waarvoor je maar éénmalig hoeft in te schrijven, MCC doet de rest. Wat zijn de voordelen van PCR en hoe werkt het abonnement?


 • Beste wensen voor een succesvol en gezond 2024!

  Bedankt om het voorbije jaar op MCC te vertrouwen voor de gezondheid van je dieren en je bedrijf. De bestuursleden, directie en medewerkers van MCC, IKM, DGZ en Vivee wensen jou en je familie fijne feestdagen. Wij staan de hele eindejaarsperiode voor je klaar!


 • Videolink webinar: Werking en opstart van nieuwe digitale duurzaamheidsmonitor

  In dit webinar geven MilkBE, IKM en MCC melkveehouders meer inzicht in de vernieuwde digitale Duurzaamheidsmonitor en een toelichting van de mogelijkheden in het opstart- en registratieproces via DigiMilk.


 • MCC staat voor je klaar tijdens de eindejaarsperiode

  Met uitzondering van Kerstdag en Nieuwjaar staan de medewerkers van MCC elke werkdag van de hele eindejaarsperiode met plezier klaar voor jou! 


 • Project VoederPAS: perspectief voor melkveehouders in de stikstofproblematiek

  Op 1 oktober ging het 3-jarig project VoederPAS van start. In dit project gaat ILVO samen met MCC en Boerenbond op zoek naar een manier om het ruw eiwit (RE)-gehalte van een rantsoen op een haalbare, betaalbare, betrouwbare en accurate manier te monitoren. Het doel van het project is om een tool te ontwikkelen waarmee iedere Vlaamse melkveehouder het RE-gehalte in het rantsoen kan opvolgen. Op die manier zou het gebruik van laageiwitrantsoenen in de toekomst als PAS-maatregel kunnen dienen om de stikstofuitstoot te doen dalen. Een woordje uitleg.


 • Rechtsbijstand: broodnodig voor landbouwers?

  Als landbouwer kun je steeds vaker te maken krijgen met professionele geschillen. De kosten om een conflict op te lossen kunnen echter hoog oplopen. Jezelf en je bedrijf goed beschermen tegen zulke kosten is dus belangrijk. Wist je dat een goede rechtsbijstandverzekering je hierbij kan helpen?