Home

Profiteer van de inzichten die het antibiotica benchmarkrapport je biedt en breng je volmacht dierbezetting Sanitel nog snel in orde

Het benchmarkrapport drukt het antibioticagebruik uit aan de hand van het kengetal BD100. Dit getal is het aantal dagen op 100 dat de runderen worden behandeld met antibiotica. Dankzij dit rapport krijgen jij en je bedrijfsdierenarts net als al je collega-melkveehouders meer inzicht in het eigen antibioticagebruik en dat van de hele melkveesector. Om een optimale benchmarking te kunnen bieden, zijn de dieraantallen en verdeling over de diercategorieën van elk melkveebedrijf nodig. Daarom een warme oproep aan alle melkveehouders die dit nog niet deden: breng vóór 5 maart je volmacht dierbezetting Sanitel in orde!

Om de benchmarkrapporten te kunnen opmaken, zijn de dieraantallen en de verdeling over de diercategorieën van elk melkveebedrijf nodig. Ondertussen hebben al meer dan 3000 melkveehouders hiervoor hun volmacht gegeven. Voor de melkveehouders die dit nog niet deden, is het aangewezen om dit in orde te brengen vóór 5 maart 2023. Alleen dan krijgen ook zij in 2023 hun bedrijfseigen rapport, waarmee ze inzicht krijgen in het antibioticagebruik op hun melkveebedrijf; een rapport waarmee ze bovendien ook op sectorniveau hun antibioticagebruik kunnen vergelijken met dat van de collega-melkveehouders. Deelname aan AB Register en een correcte registratie van de verschafte en gebruikte antibiotica zijn trouwens twee vereisten binnen het IKM-lastenboek.

Hoe breng je je volmacht in orde?

Je volmacht geven doe je door in te loggen op het portaal van AB Register (niet vergeten: het inrichtingsnummer = de 8 unieke cijfers van je beslagnummer). Nadat je ingelogd bent, klik je op de rundvee-knop. Zo kom je op het scherm waar je onderaan de checkbox dierbezetting Sanitel kunt aanvinken. In deze handleiding wordt dit nog eens stap voor stap uitgelegd.
Alle melkveehouders die nog geen volmacht dierbezetting Sanitel hebben toegekend, ontvangen weldra een individuele mailing met meer info vanuit het IKM-secretariaat.
    
In een eerder nieuwsbericht op onze website vind je meer info over het benchmarkrapport.
   
Als melkveehouder kan je met al je vragen over IKM-certificering en AB Register steeds terecht op het secretariaat van IKM-Vlaanderen vzw (ikm@ikm.be). Met technische vragen in verband met de werking van AB Register kunnen jij en je dierenarts contact opnemen met de helpdesk van AB Register vzw (tel.: 02 808 50 93 of mail: helpdesk@abregister.be).