Home

Nieuw bij MCC-DGZ: Monitoring mineralenstatus via tankmelkanalyse

Nieuw bij MCC-DGZ: Monitoring mineralenstatus via tankmelkanalyse

Nemen je dieren genoeg, te weinig of misschien zelfs te veel mineralen op via het rantsoen? Dit kom je te weten door geregeld de actuele status van selenium, jodium en zink te monitoren. Goed nieuws is dat dit nu ook kan via tankmelkonderzoek bij DGZ-MCC. Dit resultaat kan helpen bij het inschatten van de mineralenstatus bij je lacterende koeien.

Bespreek de resultaten zeker met je dierenarts of voederadviseur en voer in geval van afwijkingen een steekproef uit op bloed bij droogstaande koeien en jongvee. Ontdek alle mogelijkheden van dit tankmelkonderzoek

Hoe gebruik je dit onderzoek en hoe vraag je het aan?

Vanaf nu kun je tankmelkonderzoek voor selenium, jodium en zink aanvragen bij DGZ en MCC. Het beste resultaat krijg je door dit onderzoek regelmatig te herhalen. Vooral omdat een éénmalige analyse slechts een momentopname is en meestal het resultaat van de opname van deze mineralen via voer van de laatste 3 tot 7 dagen. Het resultaat hangt ook af van het soort mineraal en de manier van supplementatie. Door regelmatig een tankmelkmonstername uit te voeren, heb je dus het voordeel dat je de situatie van deze opname beter in de tijd kunt monitoren.

Je vraagt de analyse aan in overleg met je dierenarts via het formulier DIAGNOSTIEK MELK (via de knop AANVRAAGFOMULIEREN op onze website) dat je mailt naar de servicedesk MCC: info@mcc-vlaanderen.be. Verder hoef je niets te doen, het onderzoek gebeurt op het officieel tankmelkmonster dat MCC sowieso van u ontvangt. Je kunt het tankmelkmonster samen met het formulier ook meegeven met je dierenarts, waar onze koerier het komt ophalen.

Het tarief voor een tankmelkanalyse bedraagt 50 euro (exclusief btw).

Zoals hierboven aangehaald kun je ook opteren voor een monstername op bloed. Neem hiervoor contact op met je dierenarts.

Hoe interpreteer je de resultaten?

Aan de hand van deze tabel kun je de waarden die uit het onderzoek komen interpreteren.

Wil je meer info over tankmelkanalyses? Vraag dan zeker advies aan je bedrijfsdierenarts of contacteer de helpdesk van MCC (info@mcc-vlaanderen.be of 078 15 47 10).


1