Home

Kwaliteit Vlaamse melk behoudt topniveau in 2019 !

De dalende lijn in het aantal actieve melkveehouders in Vlaanderen zet zich verder: in 2019 waren dat er nog 4.107, maar samen produceerden zij wel 2,6% meer melk dan het jaar ervoor. Dat die melk van topkwaliteit is, valt af te leiden uit de resultaten van onderzoek dat MCC voert om de kwaliteit en de samenstelling te bepalen van de melk die aan kopers wordt geleverd. De hoge bacteriologische kwaliteit van de Vlaamse melk weerspiegelt zich in een gemiddeld kiemgetal van amper 9.600 per ml en een gemiddeld coligetal van 11,9 per ml. Een steeds verbeterende uiergezondheid resulteert voor het eerst in een gemiddeld celgetal lager dan 200.000 per ml. Jarenlange intense controle op antibioticaresiduen in de melk  zorgt er voor dat vandaag nog in amper 0,02% van de 602.545 melkleveringen residuen worden aangetoond. Dit speelt een belangrijke rol bij de kwaliteitsperceptie van de consument. Op maandbasis blijven meer dan 98% van de melkveebedrijven aan de strengste kwaliteitsnormen voldoen, dat zijn bedrijven zonder “strafpunten”.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Een greep uit de cijfers van het jaarverslag 2019: